Na začiatku by som chcel ujasniť, že moja mamka nikdy nebola cukrársky typ, radšej pripravila 2-300 plnených kapúst ako keby mala piecť zákusky. Aj napriek tomu je závin neodmysliteľnou súčasťou sviatku. Mala však jeden problém, závin sa jej vždy roztrhol. Jeden náš známy cukrár jej poradil, že závin ktorý sa neroztrhne, nebol pripravený s láskou. Odvtedy ho mamka pripravovala s oveľa väčšou radosťou a ja sa do dneška riadim jeho slovami.
Prísady na prípravu 4 závinov:
Cesto:
65 dkg hladkej múky
15 dkg masla
10 dkg bravčovej masti
8 dkg práškového cukru
2 dkg droždia
štipka soli
2 dl studeného mlieka
1 žĺtko
Orechová plnka:
15 dkg vlašských orechov
1 dl mlieka
5 dkg čokolády nasekanej na kúsky
10 dkg práškového cukru
5 dkg hrozienok
1 lyžica broskyňového lekváru
Maková plnka:
15 dkg maku
15 dkg práškového cukru
šťava z 1.5 pomaranča
strúhaná kôra z 1 citróna
1 lyžica višňového džemu
Na potretie:
1 vajce
Postup prípravy:
Droždie si rozdrobíme v 1 dl studeného mlieka. Pridáme práškový cukor a žĺtko a premiešame.
Maslo izovej teploty a masť si rozpracujeme s múkou. Prilejeme zmes mlieka a rýchlo vypracujeme cesto. Podľa potreby ešte pridáme mlieko.
Cesto zabalíme do potravinovej fólie a vložíme na 40 minút do chladničky. Medzitým si pripravíme plnky.
Mleté orechy zmiešame s cukrom, prilejeme mlieko, vsypeme hrozienka a čokoládu a povaríme asi 2 minúty za stáleho miešania.
Mak, cukor, štavu z pomaranča a kôrku z citróna zmiešame a opakujeme rovnaký postup ako pri orechovej plnke. Oba zmesy necháme vychladnúť.
Cesto rozdelíme na štvrtiny, môžeme sa vážením uistiť či sú rovnaké.
Jednotlivé časti rozvaľkáme na štvorce a potrieme ich plnkou. Opatrne a nie príliš tesne ich zvinieme, konce zahneme a položíme ich na plech vyložený papierom na pečenie.
Vajce si rozdelíme a najprv žĺtkom, potom bielkom potrieme záviny.
Vložíme ich do rúry predhriatej na 180 stupňov a pečieme 40 minút.
Počkáme kým vychladnú a servírujeme.
Všetko čo potrebujete do záhradnej kuchyne do pece a na grilovanie:
www.pecmaniak.store