Žiadateľ: Michal Hricišín
Minuly rok som robil tento recept na grilovacom festivale (nie som kuchar, len ako amater), pred tym na grilovacej sutazi. Pointa su tie kacacie prsia, neskutocne dobre…
Suroviny na 4 porcie:
4 menšie bagetky alebo žemličky
2ks kačacie prsia
100g soľ
100g cukor
1čl tymián
2ks bobkový list
5ks borievka
1čl celé čierne korenie
3ks čerstvé lesné huby
1ks biela cibula
1ks červená paprika
pohár bieleho vína
bria syr
čerstvé listky baby špenát
2 lyžice kyslá smotana
1 lyžica majonéza
limetka
čerstvý chren
čerstvá pažítka
bylinky rôzneho druhu a podľa chuti (saturejka, petržlenová vňať, mäta, medovka, rozmarín, tymián, oregano)
maslo
olivový olej
4 plátky anglickej slaniny
štiepka na údenie z ovocného dreva (napríklad jablko)
Kačacie prsia: V mažiari rozdrvíme tymián, bobkový list, borievku a celé čierne korenie. Zmiešame soľ a cukor a pridáme nadrvené korenie. Kožu na kačacích prsiach narežeme ako šachovnicu na pol centimetrové kocky. Doslova ich obalíme v koreniacej zmesy a necháme hodinu až dve odpočívať v chladničke. Potom ich vyberieme a umyjeme pod tečúcou vodou. Následne osušíme, môžme nechať nezakryté dosušiť v chladničke. Vyberieme a necháme ohriať na izbovú teplotu, približne pol hodinu pred údením.
Kamado alebo BBQ gril si pripravíme na nepriame grilovanie, rozpálime uhlie a pridáme údiacu štiepku. Kačacie prsia údime pri teplote 120 C približne 40 minút, kým nedosiahnu vnútornú teplotu 60 C. Stiahneme ich z grilu a necháme prikryté odpočívať asi 10 minút.
Hubová zmes: Medzitým ako sa nám údia kačacie prsia si na panvici roztopíme maslo s olivovým olejom a pridáme na menšie plátky nakrájané lesné hríby, cibuľu a červenú papriku. Orestujeme a podlejeme bielym vínom, ktoré necháme vyvariť. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Zmes by nemala byť príliš mokrá. Pred koncom pridáme čerstvú petržlenovú vňať.
Slanina: Na vyhriatej panvici prudko opečieme plátky slaniny a odložíme do tepla (napríklad zabalíme do alobalu)
Omáčka: Do misky nastúhame čerstvý chren, ktorý zakvapkáme štavou z polovice limetky. Pridáme kyslú smotanu, majonézu a nadrobno nakrájanú pažitku. Vymiešame.
Bylinkové maslo: Bylinky nadrobno nasekáme a vmiešame do zmäknutého masla s pridaním soli.
Sendviče: Bagetky rozpoltíme, natrieme bylinkovým maslom a opečieme na grile do chrumkava.
Na spodnú polovicu bagetky dáme čerstvé lístky špenátu, na to dáme na tenko nakrájané kačacie prsia, na to dáme hubovú zmäs a tenké plátky syru brie.
Takto pripravené dáme do grilu zapiecť, aby sa syr roztopil. Stačí minútku, aby sa nám bageta neprihorela. Vrchnú polovicu bagetky natrieme chrenovou omáčkou. Bagetku vyberieme z grilu a na roztopený syr dáme plátok upečenej slaniny a prikryjeme vrchnou polovicou bagety.
Podávame ešte teplé.
Všetko čo potrebujete do záhradnej kuchyne do pece a na grilovanie:
www.pecmaniak.store