Kváskové pečenie môžeme piecť aj s kváskovým starým cestom. Môžeme to spraviť z lubovoľnej múky, ale keď spravíme cesto ten z celozrnej, tak pridáme viac vody, približne o 50 ml. Ako sa dávkuje? Na 50 dkg múky pridáme 30 dkg starého cesta, a môžeme miesiť. Môžme to aj kombinovať, napríklad 20 dkg starého cesta a 10 dkg kvásku. Hociktorou možnosťou dosiahneme výborný chlieb či pečivo.
Na prípravu potrebujeme:
30 dkg aktívneho kvásku
250 ml vlažnej vody
50 dkg chlebovej pšeničnej múky
Príprava:
Do kuchyňského robota nalejem vodu, pridám kvások a vymiešam dopenista. Pridám múku, a vypracujem tuhé cesto, guľku.
Dám do misky, zakryjem potravinárskou fóliou.
Na pulte nechám do vtedy, kým poriadne vykysne…….
……. nasledovne prekysne.
V lete táto doba môze byť kratšia, v zime to potrebuje približne 12 hodín. Ked cesto prekynulo, dám ju do takej misky, ktorú viem uzavrieť, a položím do chladničky. Môže sa použiť 10-14 dní. Ked si rozmyslím, že chcem namiesiť a nemám aktívny kvások, rozkvas, vytiahnem staré cesto, zohrejem na izbovú telotu, a môzem miesiť. Cesto neprikrmujeme, len ju používame z chladniky. Ked sa minie, spravím nové 🙂
Nech sa vám darí!
Autor: Edit Mészáros
Všetko čo potrebujete do záhradnej kuchyne do pece a na grilovanie:
www.pecmaniak.store
PRIDAJTE SA K NÁM NA FACEBOOKUAJ NA YOUTUBE