Kvások ktorého môžete upiecť kváskový ovocný koláč, jablkový, alebo makový závin, plnený vkroč, alebo len škoricové slimáky.
Potrebujeme:
100 gramm kvásku alebo Lievito Madre
25 gramm hnedého cukru alebo medu
50 gramm vlažnej vody
100 gramm chlebovej pšeničnej múky
Príprava:
Kvások (100 gramov) vymiešam vo vode (50 ml) , pridám cukor alebo med (25 gramov) , rozmiešam, a pridám múku (100 gramov) .
Zakryjem a nechám na pulte 24 hodín.
Na druhý deň zopakujem to isté.
Na tretí deň zase to isté, ale teraz už kvások bude použiteľný po 12 hodinách. Musí dosiahnuť trojnásobok pôvodnej hladiny.
Na pol kila múky rátam 20 dkg sladkého kvásku.
A môžeme piecť koláč.
Čo mi zostane vo fľaši, z toho spravím materinský sladký kvások, čo bude bývať v chladničke takým istým spôsobom, ako sme krmili.
Autor: Edit Mészáros
Všetko čo potrebujete do záhradnej kuchyne do pece a na grilovanie:
www.pecmaniak.store
PRIDAJTE SA K NÁM NA FACEBOOKU AJ NA YOUTUBE