Hlavička je tradičné veľkonočné jedlo z Vysočiny. Podobné plnky sa v čase veľkonočných sviatkov pečú aj v iných českých a moravských krajoch a sú vždy veľmi obľúbené.
Suroviny:
500 g údené mäso
3/4 ks sendvič
1 šálka mäsový vývar
1 zväzok petržlen
2 stonky žíhľava
trochu pažitka
6 ks vajce
1/2 šálok mlieko
podľa chuti soľ
podľa chuti korenie
bravčová masť na vymastenie pekáča
Postup receptu:
Údené mäso uvaríme vo vode, vyberieme ho, necháme vychladnúť a nakrájame na kocky. Sendvič nakrájame na plátky a prelejeme ho vývarom, v ktorom sa varilo mäso a necháme pekne nasiaknuť.
Pridáme nakrájané mäso a nadrobno nakrájané bylinky, žihľavu vopred sparíme. Vmiešame žĺtky rozšľahané v troške mlieka, osolíme, okoreníme a odľahčíme vyšľahaným snehom z bielkov.
Pekáč vymastíme poriadne masťou, vložíme doň dobre premiešanú zmes, uhladíme a dáme do predhriatej rúry a pomaly asi hodinu pečieme.
Všetko čo potrebujete do záhradnej kuchyne do pece a na grilovanie:
www.pecmaniak.store