Pre tradičné cigánske jedlá sú charakteristické dve veci: ich príprava musí byť lacná a musia obsahovať mäso. Tak sa dostala do leča aj kapusta – zvýšila množstvo jedla, ktoré dokázalo nasýtiť viac hladných krkov. Najčastejšie sa do leča dávali kuracie drobky, ale môžeme použiť aj bravčové mäso, rozličné kombinácie totiž iba prispejú k výnimočnosti cigánskeho leča. Vrelo odporúčam vyskúšať tento recept!
Ingrediencie (8-10 porcií):
1 kg papriky
1 kg paradajok
4 stredne veľké červené cibule
4 hlavičky cesnaku
1 kg hlávkovej kapusty
1 kg kuracieho mäsa
2 ČL mletej červenej papriky
soľ
mleté čierne korenie
olej/masť
Príprava:
Nakrájame kuracie drobky – najlepšiu chuť dosiahneme, ak pridáme aj časti s kosťou, môžeme ich neskôr s radosťou objedať a potešíme aj svojho psa. Zeleninu očistíme a nakrájame (cesnak na drobné kocky a hlávkovú kapustu bez hrubších častí na drobné prúžky). V kotlíku na masti alebo oleji opražíme cibuľu, následne pridáme mäso, ktoré tiež prudko opražíme. Mäsko osolíme, vďaka čomu pustí šťavu. Pridáme cesnak a mleté čierne korenie podľa chuti, varíme približne 30 minút. Dávame pozor, ak sa šťava príliš rýchlo vyvarí, tak pridávame trocha vody.
Pridáme kapustu, po ktorej zmäknutí pridáme paradajky. Keď zmäkne aj mäsko, tak pridáme papriku a mletú červenú papriku (tú pridávame kvôli farbe, ale môžeme ju z receptu vynechať). Zmes dobre premiešame, solíme podľa chuti a varíme maximálne 15 – 20 minút. V prípade, ak by paprika nepustila šťavu, tak tiež pridávame malé množstvo vody.
Ak máte možnosť, tak k jedlu pripravte na grile alebo liatinovej panvici aj bodak, neexistuje totiž nič, čo by sa k cigánskemu leču hodilo viac ako cigánsky chlieb.
Všetko čo potrebujete do záhradnej kuchyne do pece a na grilovanie:
www.pecmaniak.store