Už dlhé roky pripravujem guľášový krém podľa tohto receptu, osvedčil sa pri ochucovaní guľáša, kapustnice, perkeltu, ale aj ako nátierka na klasický chlieb s maslom. Pripravená dávka je zdanlivo veľká, zaručene však vydrží aj bez pridaných konzervantov do nasledujúceho leta. Papriku gogoshar môžete nahradiť zmesou kapie a kalifornskej papriky.
Ingrediencie:
5 kg paradajkovej papriky (gogoshar)
cca 5 ks štipľavej papriky
2 kg červenej cibule
1 kg koreňovej časti zeleru
2 hlavičky cesnaku
1,5 kg paradajok
2 dl oleja
soľ
čierne korenie celé
rasca
bobkový list
cukor
Očistíme zeler a cibuľu, zeler nakrájame na kocky a cibuľu na osminky, dáme ich variť cca 5 minút a necháme vychladnúť. Zatiaľ umyjeme a nakrájame paradajky a papriku, paradajku pomelieme na mlynčeku na paradajky, papriku, uvarený zeler a cibuľu na mlynčeku na mäso. Pomletú zeleninu zmiešame a na oleji necháme dusiť približne hodinu. Zmes necháme vychladnúť a ponorným mixérom z neho urobíme pyré, čím zabezpečíme krásnu oranžovú farbu (pri pasírovaní vzniká červená farba). V kúsku zaviazanej gázy alebo košíka na korenie ponoríme do pyré 2 lyžičky čierneho korenia, 2 lyžičky rasce, 5-6 bobkových listov, 2 hlavičky rozpučeného cesnaku a znova privedieme k varu. Podľa chuti pridávame cukor a soľ, necháme variť približne polhodinu. Pyré plníme do sterilných horúcich zaváraninových fliaš, ktoré neuzatvárame. Fľaše vložíme do studeného hrnca, na pomalom ohni ich dusíme 30 minút, kým sa na povrchu nevytvorí kožka. Následne fľaše uzatvoríme a zakryté necháme vychladnúť (svoju teplotu dokážu zachovať aj 3 dni). Príprava si nevyžaduje pridanie konzervantov, krém však dlho vydrží.
Všetko čo potrebujete do záhradnej kuchyne do pece a na grilovanie:
www.pecmaniak.store