Podľa starého zvyku na prípravu toho jedla používame kyslú kapustu, údenú koložvársku slaninu alebo údenú krkovičku a debrecínsku klobásu. V mojom recepte je debrecínska nahradená údenou klobásou.
Ingrediencie na 6 porcií:
1 kg mletého mäsa z lopatiek
20 dkg nakrájanej údenej koložvárskej slaniny
15 dkg nakrájanej údenej klobásy
30 dkg ryže
1 červená cibuľa
4 strúčiky cesnaku
12 ks kyslých kapustových listov
50 dkg strúhanej kyslej kapusty
Na dochutenie:
soľ
čierne korenie mleté
mletá červená
paprika
mletá rasca
kôpor
Postup:
K mletému mäsu pridáme nakrájanú cibuľu, údenú klobásu a slaninu, umytú ryžu a ľubovoľné množstvo korenia. Pridáme malé množstvo horúcej vody a dobre spracujeme.
Umyjeme strúhanú kyslú kapustu a kapustové listy. Plnku umiestnime do stredu listu, prehneme jeho spodnú časť a vrchnú, voľnú časť zatlačíme do vnútra.
Na spodok hrnca položíme kôpor, polovicu strúhanej kyslej kapusty a holúbky vo vertikálnej polohe oproti sebe. Tak sa vyhneme tomu, aby sa počas varenia rozmotali a voľne plávali v hrnci. So zvyškom strúhanej kapusty holúbky prikryjeme, dolejem vodu a varíme až kým nezmäknú. K holúbkom môžete spraviť aj zápražku, ja som nezvykol.
Podávame so smotanou
Všetko čo potrebujete do záhradnej kuchyne do pece a na grilovanie:
www.pecmaniak.store