Poznáte niečo, čo vonia krajšie ako čerstvo upečený domáci chlebík? Veľa gazdiniek sa však chlieb bojí pripravovať doma, pretože majú pocit, že to nezvládnu. Tento recept som sa naučil od svojej babičky, a pečiem ho ako prvé v každej novej peci. Mojim zákazníkom veľmi chutí a dúfam že s výsledkom budete aj vy spokojný.
Suroviny:
1kg hladkej múky
1 čajová lyžica cukor
1/2 kocka 20 g čerstvého droždia alebo 2 sáčky sušených kvasníc
1 lyžica soli
2 stredne veľké zemiaky
Postup receptu:
Zemiaky uvaríme a romačkáme s 4 dl vody a soľ. Zarobíme si kvások. Kvasnice a lyžičku cukru dáme do 1,5 dl teplého vody, pridáme 100 g a vymieseme. Necháme okolo 25 minút kysnúť. Kvások primiešame do rozmačkaných zemiakov, pridáme 800g múky a vymiesime husté cesto.
Podľa potreby prilievame po troškách vodu. Zvyšok múky používame na podsypávanie pri miesení. Vymiesené cesto necháme nakysnúť na teplom mieste približne 45 minút, kým sa cesto zdvojnásobí. Potom cesto na chlieb opäť premiesime a dáme na plech na pizzu čo natrieme s olejom. Necháme ešte raz nakysnúť. Pec alebo rúru necháme vyhriať na 230 stupňov. Na spodok rúry dáme hrniec do ktorého nalejeme trochu vody aby sa nám urobila para. Pred vložením chleba do pece spravíme na ceste pár zárezov a potrieme slanou vodou.
Chlieb pečieme asi 1 hodinu. Po dopečení chlieb znovu potrieme slanou vodou.
Dobrú chuť!
Všetko čo potrebujete do záhradnej kuchyne do pece a na grilovanie:
www.pecmaniak.store
PRIDAJTE SA K NÁM NA FACEBOOKU AJ NA YOUTUBE!!!