Tento domáci chlebík je absolútne úchvatný, nadýchaný, chutný, urobíte si ho podľa chute takmer bez práce.
Suroviny:
2 hrnček (1 hrnček -2.5 dcl) múka hladká
1 hrnček múka grahamová
2 PL semiačka slnečnicové (očistené)
1 PL olej
1.5 hrnček voda vlažná
1 čl droždie sušené
1 čl semienka ľanové
1 čl rasca
1 čl soľ
Postup receptu:
Múku si vyberiete podľa chuti, základ sú tri hrnčeky… Ja som zvolila hladkú a grahamovú, ale kľudne môže byť špaldovú, bezlepkovú, viaczrnnú, proste podľa chute. Do misky dáme múku, sušené droždie, semiačka, rascu, soľ, olej a vlažnú vodu. Vymiešame riedke cesto, ktoré prikryjeme a dáme ho kysnúť 8-12 hodín. Najlepšie je, ak si cesto urobíte večer a ráno chlieb upečiete, alebo ráno zamiešate cesto, cez deň vykysne a poobede upečiete chlebík.
Keď je cesto vykysnuté, vymažeme jensku misu olejom, dáme do nej cesto, posypeme semienkami a prikryté pečieme na 230 stupňoch pol hodiny. Nádoba môže byť akákoľvek, hlavne nech má vrchnák a môže ísť do rúry. Napriklad liatinove hrniec. Potom odokryjeme a pečieme ešte 15 minút, aby mal chlebík chrumkavú kôrku.
Necháme vychladnúť a krájame ?
Všetko čo potrebujete do záhradnej kuchyne do pece a na grilovanie:
www.pecmaniak.store