Suroviny:
1500 g šťuka
150 g cibuľa
5 strúčik cesnak
2 ks list bobkový
5 g rasca mletá
30 g soľ
50 ml olej olivový
700 g zemiaky
200 g karotka
100 ml víno biele
2 steblá vňať petržlenová
10 g korenia na ryby
Postup receptu:
Väčšie kusy šťuky dáme do misky, posypeme už osoleným korením na ryby, polejeme vínom a olivovým olejom. Necháme asi hodinu marinovať. Počas tejto doby máme namočený rímsky hrniec vo vode a očistíme si zemiaky, karotku, cesnak, jarnú cibuľku, červenú cibuľu a bielu cibuľu. Zemiaky nakrájame na štvrtky a karotku len na polovicu. Zemiaky posolíme a posypeme drvenou rascou a premiešame.
Rímsky hrniec vyberieme z vody a uložíme doňho alebo do liatinové hrnci, pripravené zemiaky a zeleninu. Položíme na to bobkové listy a polovinu z cibuliek, vňaťky a cesnaku.
Na túto vrstvu poukladáme pripravenú šťuku a prelejeme zbytkom marinády z misky. Obložíme zbytkom cibuliek, vňaťky a cesnaku. Netreba ani ničím podlievať.
Hrniec zakryjeme a dáme do studenej rúry piecť na 200 stupňov asi 100 min. Asi v polovine pečenia môžete skontrolovať hrniec – skoro do polovice hrnca sa vytvorí šťava. Ak by to bolo suché, podlejte horúcou vodou, ale ja som nedala ani kvapku a na konci bolo šťavy dosť.
Po upečení hrniec odokryte a môžete podávať jedlo rovno z neho, alebo naservírovať na taniere. Takto pripravené jedlo v rímskom alebo liatinovým hrnci je dietnejšie, no šťavnaté a malá zmena nikomu občas neuškodí…
Všetko čo potrebujete do záhradnej kuchyne do pece a na grilovanie:
www.pecmaniak.store