Grilovacia sezóna už pomaly začiná a my sa tešíme na pochutiny pripravené na čerstvom vzduchu. Tiež patríte medzí tých, čo mäso nakladá aspoň dva dni vopred? Prinášame vám rady odborníka ako si pripraviť šťavnaté steaky. Krok za krokom.
Zásada číslo jedna znie: kvalitné mäso. “Musí byť svetlo ružové, na dotyk pevné, ale nie tvrdé,” hovorí pražský šéfkuchár Dalibor Navrátil. Ideálne je, keď vám mäsiar plátok mäsa ukrojí, aby ste si mohli jeho “konzistenciu” overiť a tiež si privoňať: ” Musí to byť svieža vôňa, to sa nedá inak popísať. U čerstvej ryby cítite sviežu vôňu morskej vody, u bravčového mäsa necítite žiadny nepríjemný pach.”
Ak by ste si chceli pripraviť kurací steak, podľa odborníka by ste si mali kúpiť celé kurča. Veď vykostiť ho je otázkou piatich minút. Prečo? Každé mäso pečené s kožou je chutnejšie, už pretože pri príprave stratí menej šťavy. A stavte sa, že si na prepečenej kožičke rád pochutí nejeden hosť.
Mäsko z chladničky treba vybrať aspoň šesť hodín pred začiatkom grilovania. Teplotný šok mu nesvedčí, je potom zbytočne tvrdé. Samozrejme, mäso najskôr očistime, ale tučných častí nezbavujeme. “Keď sú pripravené na grile, sú naozaj dobré,“ tvrdí odborník. Ak chceme nejako upraviť kuracie mäso. Najlepšie, ak použijeme parmskú šunku alebo slaninu a zabalíme mäso do nej, chuti to len pomôže.
Aký hrubý by mal byť steak? Ideálny, keď je nakrájaný na jeden až dva prstý. Inak mäso zvnútra bude ešte krvavé a na okrajoch takmer vysušené. A v žiadnom prípade steaky netreba soliť, koreniť či marinovať. Mäso totiž vďaka tomu mäkšie nebude, zato vám bude olej použitý v marináde kvapkať na gril a bylinky alebo cesnak sa spália. „Lepšie je dochutiť až opečený steak,“ znie rada Dalibora Navrátila.
Keď mäso už máme pripravené, plátky krkovičky uložíme na rošt tak, aby sa nedotýkali: “Je to dôležité, aby z mäsa mohla pri grilovaní odchádzať para. Mohlo by sa tiež stať, že by sa skôr dusilo než grilovalo.” V prípade kuracinky položíme mäso na gril kožou naspodok. Jednak sa koža lepšie prepečie a tiež steak z tejto strany nebude toľko lepiť. Na dobre rozpálenom uhlí a pod pokrievkou dobrôtku grilujeme štyri až päť minút s každej strany. Ako spoznáme, že je čas mäso otočiť? Jednoducho sa nelepí na gril.
Ak patríte medzi konzumentov typu „lepšie je hneď horúce a z grilu“, s týmto zvykom sa radšej nadobro rozlúčte. Po grilovaní totiž musí steak asi dve minúty odpočívať. “Počas grilovania sa šťava vtiahne dovnútra mäsa. Keby sme sa do neho ihneď vpichli nožom, šťava vytečie na tanier a mäso bude suché,“ vysvetľuje šéfkuchár. Takže, ak chcete si pochutiť na krásne šťavnatom steaku, nechajte ho chvíľu odpočívať. A až potom ho osoľte a okoreňte, samozrejme korením z mlynčeka.
A čo ďalej? Už len dobrú chuť!
Autor: HN style
Všetko čo potrebujete do záhradnej kuchyne do pece a na grilovanie:
www.pecmaniak.store