Suroviny:
12 listov hlávkovej kapusty
1 kg kyslej kapusty
0,5 kg mletého pliecka
25 dkg ryža guľatozrnná
10 plátov udenej sunky
2 lyžice hladkej múky
2 lyžice mletej červené papriky
¼ lyžičky mletého korenia
1 ližička soli
štipka muškátového orecha
2-3 bobkový list
1 cibuľa
1 cesnak
kúsok údenej klobásy
1 kyslá smotana
Postup receptu:
Rímsku misu na kapustnicu namočíme do vody aspoň na 30 minút.
Listy hlávkovej kapusty obaríme horúcou vodou a necháme trochu odstáť, aby zmäkli.
Ošúpanú cibuľu nakrájame nadrobno a speníme na oleji.
Dno rímskej misky vystelieme 1/3 kyslej kapusty a rozložíme naň polovicu šunky.
K mletému mäsu pridáme umytú ryžu, cibuľu, pretlačený cesnak, zarovnanú lyžicu mletej papriky, zarovnanú lyžicu hladkej múky, korenie, soľ a rukou všetko spolu dobre premiešame.
Listy hlávkovej kapusty scedíme a do každého voľne zabalíme guľku mäsovej hmoty. Takto pripravené batôžky poukladáme na šunkový základ, posypeme polovicou zvyšnej múky a papriky. Dochutíme aj malým množstvom muškátového orecha. Prikryjeme druhou tretinou kapusty.
Postup zopakujeme a rozložíme aj nakrájanú klobásu a bobkový list. Vrch prikryjeme poslednou tretinou kyslej kapusty. Pridáme toľko vody, aby aj vrch kapusty bol ponorený .
Rímsku misku prikryjeme , vložíme do studenej rúry a zapneme ju. Pečieme pri teplote 180 °C asi 2 hodiny, potom rúru vypneme a kapustu necháme v nej odležať aspoň ½ hodiny.
Podávame s kyslou smotanou a mäkučkým chlebom.
Všetko čo potrebujete do záhradnej kuchyne do pece a na grilovanie:
www.pecmaniak.store