Suroviny:
4 kačacie prsia s kožou
1 lyžička paradajkového pretlaku
150 ml suchého červeného vína
200 ml kačacieho alebo kuracieho vývaru
120 g predvarených olúpaných jedlých gaštanov
1 bobkový list
1 vetvička tymianu
mleté čierne korenie
soľ
olej
Na zemiakové pyré:
375 g zemiakov uvarených v šupke
180 g masla
55 ml smotany na varenie
55 ml mlieka
muškátový oriešok
soľ
Na zemiakové pyré:
375 g zemiakov uvarených v šupke
180 g masla
55 ml smotany na varenie
55 ml mlieka
muškátový oriešok
soľ
Postup receptu:
Umyté, osušené a osolené kačacie prsia upravíme na filety a opečieme na panvici s trochou oleja z oboch strán – najskôr kožou nadole – asi po 2 minúty do zlatiska. Potom v rúre vyhriatej na 160 °C pečieme asi 10 minút. Vyberieme a necháme na teplom mieste.
Pripravíme omáčku: Do panvice, kde sme opekali prsia, dáme pretlak a po 2 minútach pridáme bobkový list a tymian. Premiešame a prilejeme víno. Na miernom ohni varíme, kým sa tekutina neodparí. Potom pridáme vývar a znova varíme, kým sa omáčka nezredukuje. Podľa potreby osolíme, okoreníme. Pridáme gaštany a chvíľu prevaríme.
Pripravíme zemiakové pyré:
Zemiaky očistíme, ešte horúce ich popučíme a pridáme zohriate maslo, mlieko a smotanu. Vymiešame do krémova. Podľa potreby ochutíme soľou a muškátovým orieškom a pretlačíme cez sitko.
Teplé kačacie prsia nakrájame na plátky a podávame s omáčkou, gaštanmi a s pyré, ozdobené šalátovými listami.
Všetko čo potrebujete do záhradnej kuchyne do pece a na grilovanie:
www.pecmaniak.store